03 April 2013

How to make Minnie from sugar paste (step by step in more than 100 images) / Cum se face Minnie din zahar

          In acest tutorial va arat cum se face o figurina din pasta de zahar (pe Minnie) chiar daca este putin mai complexa totusi, la sfarsit iese foarte frumoasa.      
M-am gândit demult să fac acest tutorial, Minnie fiind un personaj atât de interesant şi deosebit, aproape toate torturile cu Minnie sunt ca o poveste. 

Am surprins pas cu pas fiecare detaliu  cum l-am realizat şi sper să vă fie de ajutor şi să vă bucuraţi la sfârşit dupa ce "prinde viaţă"..., eu am încercat sa mă apropii foarte mult de personajul din desene şi sper să fi reuşit.
Au fost multe detalii de făcut şi tutorialul cu Minnie a ieşit un pic mai lung (sunt aproape 100 de poze) dar merită să-l urmăriţi şi să-l puneţi în aplicare.  Vă răspund la orice întrebări cu dragă inimă.


Mi-am propus sa obţin o figurină ca aceasta de mai jos, cu înălţimea de 9 cm.

Materialele si instrumentarul pe care le-am folosit sunt:

  • pasta de zahar colorată (combinată cu gumpaste in proporţie de 1 la 1)
  • planşeta de modelaj
  • sucitor de teflon
  • instr. de modelaj (instr. cu bilă mică si medie, instr cu bilă foarte mică, instr. pentru nervuri si volanase, instr. cutter si instr. cu vărf rotund si ascuţit)
  • bureţi de modelaj
  • cutter cu rotiţe reglabile
  • cutter cu lama fina (gen stilou)
  • decupator cu ejector rotund
  • dui rotund
  • dust alb, o farfurie de cafea si o seringa cu puţin alcool de 30 de grade
  • carioca alimentară cu vîrf fin neagră
  • puţină grăsime vegetala (eu folosesc Crisco dar merge si unt de cocos, etc)
  • scobitori si sarme albe (masura 24 sau 26)
  • polistiren 
  • pensule si lipici
  • 2 serveţele pentru susţinere la mâini



Paşii pe care i-am urmat sunt următorii:

Pasul 1. Realizarea pantofiorilor, a picioarelor si a corpului

Am facut două biluţe pentru pantofi si două mai mici  pentru tocuri. La cele pentru pantofi le-am dat o formă ascuţită, le-am aplatizat putin şi am facut o mica adancitură pentru picioare.







Am facut un snur pentru picioare si am taiat doua bucati cam de aprox 2 cm dupa care le-am finisat cu mana putin la capete. Apoi am introdus o scobitoare prin ele si am atasat si pantofii la picioare dupa ce in prealabil am dat cu lipici pe adancitura din pantofiori.




Am finisat usor imbinarea pentru a se lipi bine si pentru un aspect mai frumos.



Si iata picioarele sunt gata!

Inainte de a incepe modelarea corpului am lasat picioarele sa se mai intareasca putin timp de 30 de minute.



Corpul l-am facut destul de repede si usor, la migiuta din imagine i-am dat o forma de "saculet plin" printr-o rotire si usoara apasare concomitenta cu degetul aratator pe migiuta in palma. Apoi am dat cu lipici pe scobitorile de la picioare si am introdus corpul in ele. 



Pentru a putea pune si un mic gat si pentru sustinerea capului am taiat 1/4 dintr-o scobitoare si am introdus-o in corp, lasand-o doar 1,5 cm in afara.



Inainte de a trece la pasul 2 am lasat-o sa se usuce o noapte pentru a putea adauga restul detaliilor fara sa se deformeze corpul sau picioarele.

Pasul 2. Adaugarea fustitei (am mai adaugat eu si o fundita)




Pe o fasie de pasta cam de 1.5 cm latime am facut volanase pe o singura margine (printr-o miscare usoara pe burete de stanga dreapta cu instrumentul special de volanase)  si am lipit-o pe corpul deja uscat (inainte sa ma apuc de volanase am facut o proba sa vad daca este suficient de lunga), am taiat surplusul si apoi am apasat usor pe margine ca se lipeasca bine de corp si ca sa ii subtiez marginea.


Se mai poate ridica usor cu degetul daca este nevoie ca sa arate mai bine.



I-am adaugat si un mic snur foarte subtire pentru a masca imbinarea.





Am facut aici si o fudita pe care i-am lipit-o la fustita. Am facut doua bilute mici pe care le-am subtiat la un capat si le-am aplatizat putin, le-am facut cateva nervuri si apoi le-am imbinat la capetele subtiate, iar la sfarsit am mai adaugat o mica biluta pe care am facut de asemena o nervura.




 

Dupa ce am terminat cu fundita i-am facut la cordon si niste mici adancituri ca sa iasa cat mai realist.



Pasul 3. Adaugarea umerilor



La umeri am facut doua bilute in forma de picaturi  si am folosit intrumentul cu bila mica pentru a face o mica adancitura in ele, apoi cu cutter-ul pentru nervuri i-am facut cateva dungi pentru design. Am decupat cateva flori albe cu decupatorul cu ejector de flori si am lipit pe fiecare umar cate o floare, urmand ca mai tarziu sa-i pun si la gat o floare (ca sa arate ca un guleras), florile decupate se pot acoperi cu o punga pana urmeaza sa fie folosite.















   


Am taiat doua sarmulite masura 24 cam de 2 cm lungime pe care le-am introdus in umeri ca sa fiu sigura ca nu o sa-i cada mainile dupa ce le pun.


Pasul 4. Realizarea gatului, capului si a fetei

 I-am pus un mic gat, si cat timp am facut capul a avut timp sa se mai intareasca putin.









Pentru cap am facut o bila simpla si i-am facut  fatza cu ajutorul unui dui standard si a cutter-ului cu lama fina.
Colturile le-am mai rotunjit putin dupa care am lipit-o bine pe cap,  si am facut adanciturile pentru ochi cu instrumentul cu bila mica.

 















Dupa ce i-am pus si un mic gat am am inceput modelarea la gura, practic dintr-o bila subtiata la capete prin rotire si apasare usoara in palma am obtinut aproape o gura, dar eu vreau sa fie deschisa :)..
Asadar, usor cu cutterul am facut pe mijloc o mica taietura urmand ca apoi cu instr de nervuri i-am marit deschiderea. 





Dupa ce am lipit-o de fatza, cu instr. cu bila foarte mica i-am facut si o adancitura pentru nas si cu instr. cutter i-am mai marit putin gura in lateral, apoi am mai apasat-o usor la capete ca sa se lipeasca bine.


 

Si iat-o pe Minnie aproape de final! Incepe sa arate asa cum ma asteptam, e simpatica  si scumpa chiar si fara maini si ochi :)) .
Pasul 5. Realizarea urechilor , a bratelor si a mainilor

La urechi imaginile sunt relevante, singura mentiune care vreau sa o fac este ca dupa ce am decupat  acele rotunduri am facut o proba sa vad cum arata, imi trebuiau niste urechi dragute si frumoase (nici prea mari dar nici prea mici :).. )




 




La brate, la incheietura am pus o sarma cam de 1.5 cm masura 24 pe care am lipit ca o manecuta alba (pe care am decupat-o cu decupatorul rotund cu ejector si i-am facut o adancitura cu bila mica ca sa maschez imbinarea dintre brate si manecuta)














Manutele le-am modelat in forma a doua picaturi, le-am apasat usor cu degetul si le-am decupat cu cutter-ul.

      


   



     

Si in final am prins bratele cu maini cu tot de umerii dati cu lipici in prealabil si ca sa nu se lase sub greutatea proprie am pus doua servetele pentru cateva minute pana s-au mai intarit putin mainile.




 I-am pus si o fundita (se face exact ca mai sus dar putin mai mare).













Pasul 6. Adaugarea detaliilor finale (nas, ochi, limba, buline albe, stralucirea din ochi)




 

La buline mergea si cu o carioca alba, dar eu am combinat dust alb cu putin alcool de 30 de grade si am folosit o pensula cu varf fin.





La pupila ochilor si la gene am folosit o carioca Wilton cu varf fin, iar la stralucirea din ochi am pus f putin royal icing cu o scobitoare.

 


 

Si iat-o pe Minnie numai buna de pus pe tort! 

11 comments :

uta said...

Maria esti uimitoare cata rabdare si pasiune aceste tutoriale ne ajuta foarte mult desi par simple e multa munca felicitari.

Mary's Cakes said...

Multumesc Uta. Da asa este, intr-adevar este multa munca dar iese ceva deosebit pana la urma.

Doinitza`s cakes said...

Ai explicat foarte bine, de multa vreme am vrut sa pun si eu poze cum le realizez, dar pasta mea de zahar simpla( 6lg apa, 2 miere, 1gelatina, 1 margarina ,zahar pudra, amidon) tare repede se intareste si , trebuie sa lucrez rapid cu ea, tu pasta o faci si o colorezi cu gel Wilton sau o cumperi gata colorata? daca da ,de care anume? am inteles ca o amesteci cu gumtex,e mai elastica ,pasta daca le combini? la ce pret e ,ce gramaj si de unde o achizitionezi? Hai ca te-am plictisit destul, te felicit , pt toate realizarile ,esti talentata, felicitari, iti multumesc de vizita

Mary's Cakes said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

FELICITARI PENTRU TOT CE FACI DAR MAI ALES PENTRU CA NE INVETI PE NOI INCEPATOARELE!DACA AI STI CIT TE-AM CAUTATTTT???....desigur ai si un anumit simt al proportiile,trasatura definitirii pentru realizarea acestor figurine.Acum sint ferm decisa sa cumpar trusa si materialele necesare,m-ai convins.Multumesc mult Torina

Mary's Cakes said...

Multumesc frumos Torina.
Proportiile nu le-am nimeri nici eu de la inceput...din a 2-a incercare de obicei, dar important e rez final :). Ma bucur ca te-am ajutat, si multumesc pentru vizita.

Liliana Toma said...

minunat acest tutorial!!! multumesc!!! Esti minunata si tu si foarte indemanatica!

Mary's Cakes said...

Multumesc Liliana pentru vizita si petru cuvintele frumoase.

Maria said...

Oi, minunaaaat tutorial! Is tare fericita ca te-am gasit!Nici nu vreau sa ma gandesc cata munca presupune sa te opresti la fiecare miscare pentru poze, ma inclin!

Mary's Cakes said...

Multumesc Maria, Da intr-adevar este ceva munca dar merita zic eu, ca pana la urma asa invatam toti,unii de la altii...

Aty said...

L-am citit cu mare drag!! Esti uimitoare cat de multa pasiune pui pe detalii mici.