TABEL CU GREUTATEA TORTULUI DE FONDANT
Greutatile din tabelul anterior sunt orientative si depind de mai multi factori (numarul de felii de blat, tipul de crema, grosimea fondantului, daca este insiropat sau nu, s.a.m.d.p.).
Calculul pentru greutatile din tabel a fost facut pentru un tort de fondant cu urmatoarea compozitie: 4 felii de blat pufos, 3 straturi de mousse, un strat de acoperire cu buttercream si unul cu fondant.
Ca titlu de exemplu, pentru un tort de fondant rotund cu diametrul de 24 cm ( cu greutatea in jur de 3 - 3.2 kg) eu imi calculez necesarul de ingrediente pornind de la urmatoarele repere: blatul il fac din 5 oua tip L, crema o iau in calcul cu 400gr/strat, fac o rulada din 4 oua din care o sa-mi intre doar 80%, buttercream pun cam 200-240 gr (depinde cat de denivelat este), si fondant pun diferenta pana la greutatea necesara (de regula imi intra cam 650 - 700gr).
Daca tabelul de mai sus nu iti este util atunci exemplul de calcul de mai jos o sa-ti fie de folos…
Exemplu de calcul
Cum calculezi dimensiunea unui tort de 5Kg?
Pentru acest calcul ai nevoie de un reper (un tort facut anterior) sau de experienta in domeniu.
Sa presupunem ca nu ai experienta de cofetar…
Cel mai simplu mod este daca o iei “babeste” :-), si dupa ce te gandesti putin iti vine o idee :-)…
- Poti lua ca reper un tort cu diametrul de 24 cm care are in jur de 3 – 3.2 kg cu o inaltime de 8 – 8.5 cm;
sau
- Orice alt tort facut anterior la care cantitatile ingredientelor au fost proportionate ok si sti ce greutate totala a avut;
Intuiesti ca un tort de fondant cu diametrul de 28cm ar putea avea in jur de 4 - 4.5 kg (bineinteles, tii cont si de forma de copt de care dispui si avand in vedere ca formele rotunde de 28 de cm sunt destul usor de procurat ai deja tot ce iti trebuie ca sa-ti faci calculele).
Asadar, iti propui sa calculezi greutatea unui tort de fondant rotund de 28cm cu o inaltime obisnuita (8-8.5cm).
Deci, daca faci tortul de 28 de cm mai inalt cu 2 cm (adica de 10 - 10.5 cm inaltime) o sa-ti iasa cu greutatea in jur de 5 kg.
Acesta a fost exemplul de calcul….Sper ca ti-a fost util dar, mai am doua lucruri de adaugat :
- Acel coeficient ce reprezinta raportul de suprafete (in cazul de fata cu valoarea de 1.36) il folosesti si la calculul pentru necesarul de crema, fondant, etc . Daca nu ai la ce sa te raportezi, iti recomand ca in timp ce faci un tort sa cantaresti greutatea totala care iti intra la blat, crema, fondant, butter cream, etc, pentru ca o sa-ti fie de un real ajutor la urmatorul tort (vei avea la ce sa te raportezi si poti proceda exact pe modelul descris in exemplul anterior).
- Atentie la formele de copt de 28cm din magazine – unele forme au diametrul interior de doar 26.5cm sau 27 cm, si tinand cont ca blatul oricum se mai strange cam 1cm dupa coacere si racire, este posibil ca tortul sa ajunga cu diametrul final la doar 26.5-27 de cm, lucru care inseamna ca iti intra mai putina crema, mai putin fondant, etc,. Recomand ca inainte de acoperirea cu fondant sa fie cantarit tortul.
Pentru tabelul cu portionarea tortului de fondant intra aici.
Autor: Maria Madalina
10 comments :
felicitari Maria pentru explicatii ,o sa fie de mare folos multora.
Multumesc mult Lissa. Si eu m-am gandit la fel...
Apreciez seriozitatea cu care tratezi subiectele...tabelul acesta este inca o dovada in plus...Felicitari!
Multumesc Marinela si te mai astept si cu alte ocazii.
Felicitari! La fel calculez si eu dupa suprafata!
Multumesc draga Dana, sper sa fie de un real ajutor acest articol pentru cat mai multi pasionati de torturi.
multumim mult pentru informatii,foarte utile,pentru torturile dreptunghiulare am putea sa folosim tot aceeasi formula? mersi anticipat
Principiile sunt aceleasi.. doar suprafetele vor fi calculate diferit in fct de forma tortului.
buna, daca ne poti ajuta si pt calcularea unui tort dreptunghiular pt tavi de 30/45 cm sau 35/50 cm , ar fi minunat !
Buna Petronela, depinde cat de inalt o sa iasa tortul, daca o sa-ti iasa undeva la 8-9 cm inaltime ar trebui sa fie cam la 9-10kg. Sper sa-ti fie de ajutor..
Post a Comment