Retete Montignac


Retete Montignac faza II ( testate de mine)


Supa de pasare
Ingrediente:
  • 500 gr carne de pasare
  • 2-3 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 conopida mica (optional)
  • Sare
  • Patrunjel

          Se fierbe 3-5 min carnea de pasare sau pui dupa care se arunca apa rezultata si se spala bine carnea sub jet de apa. Apoi se pune carnea impreuna cu ceapa (netocata) si ardeiul taiat bucati mari la fiert timp de 35-40 de minute in alta oala ,nu se pun in aceeasi oala in care s-a oparit carnea decat daca s-a spalat bine dupa oparirea carnii. Apoi se mai poate adauga si conopida (sau gulie) taiata bucati mari si se mai fierbe cam 15 minute, dupa care se scot toate legumele din supa, se ia grasimea de deasupra si se adauga sarea (se pot pune si galusti monti) iar la sfarsit se pune patrunjelul tocat marunt. Se poate servi cu smantana (dar atentie sa nu contina lapte praf).
Pofta buna!

Ciorba de pui
Ingrediente:
  • 500 gr carne de pasare
  • 2-3 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1dovlecel (sau gulie)
  • ½ lamaie
  • 250 gr suc de rosii (sau 150 gr pasta de rosii)
  • Sare
  • Patrunjel

Se fierbe 3-5 min carnea de pasare sau pui dupa care se arunca apa rezultata si se spala bine carnea sub jet de apa. Apoi se pune la fiert carnea impreuna cu ceapa si ardeiul tocate bucatele mici timp de 35-40 de minute in alta oala ,nu se pun in aceeasi oala in care s-a oparit carnea decat daca s-a spalat bine dupa oparirea carnii. Apoi se adauga dovlecelul (sau gulia)  taiat bucati mici si se mai fierbe cam 15 minute. Se adauga sucul de rosii si lamaia dupa gust. Se ia grasimea de deasupra si se adauga sarea (se pot pune si galusti monti) iar la sfarsit se pune patrunjelul tocat marunt. Se poate servi  si cu smantana.
Pofta buna!

Ciorba de rosii
Ingrediente:
  • 700 gr rosii proaspete sau 500 gr de rosii cubulete la conserva
  • 2-3 cepe
  • 1 ardei gras
  • 2-3 linguri de zeama de lamaie (daca e cazul, in functie de rosii)
  • 3-4 linguri orez basmati
  • Sare
  • Patrunjel

Se fierbe 35 de min ceapa si ardeiul tocate bucatele mici. Apoi se adauga rosile date pe razatoare si se mai fierbe cam 20  minute. Apoi se adauga orezul, sarea si zeama de lamaie si se mai fierbe cam 15 minute, iar la sfarsit se pune patrunjelul tocat marunt.
Pofta buna!

Pizza Monti
Aluat (pentru o tava de aragaz):
  • 200gr faina integrala
  • 1 lingura ulei
  • 1lingurita sare
  • lingurita drojdie
  • 100ml apa calduta

      Se amesteca toate ingredientele intr-un lighean si apoi se framanta pana se obtine un aluat elastic si se lasa la crescut 30 de min intr-un vas acoperit. Se intinde o foaie subtire cu sucitorul dupa care se pune in tava de aragaz unsa in prealabil cu putin ulei.

Topping
  • 250gr branza telemea rasa (eu pun branza maturata)
  • 300gr cascaval ras
  • 4-5 felii de sunca taiata bucatele sau carne de pasare fiarta si taiata bucati mici
  • 2 oua
  • 300 ml iaurt
  • 2 rosii feliate sau 3 linguri pasta de rosii
  • 1 ardei taiat cubulete(optional)
  • 5-6 ciuperci champignon taiate felii mici (optional)


       Se unge pe deasupra cu putin ulei foaia de aluat. In prima faza se pun legumele pe aluat. Iaurtul si ouale se bat intr-un vas si se adauga peste legume. Apoi se adauga branza si carnea iar la sfarsit se adauga si cascavalul. Se da la cuptor la 180 de grade cam 40 - 45 de minute.
Pofta buna!

Biscuiti de casa
Ingrediente:
  • 500gr faina integrala de grau
  • 12 linguri de lapte (obtinut din smantana dulce pentru frisca in proportie de 1 la 1)
  • 12 linguri de ulei
  • 12 linguri de fructoza
  • 2 oua
  • 1 lingurita de bicarbonat
  • Aroma (eu am pus aroma de portocala)

          Se freaca ouale cu fructoza pana se topeste fructoza. Se pune bicarbonatul intr-o cana si se stinge cu 2 linguri de lamaie dupa care se pune in faina. Se amesteca toate ingredientele. Se framanta putin pe masa pana se obtine un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini (se mai adauga putina faina in timp ce se framanta daca e cazul). Apoi se intinde cu sucitorul o foaie potrivita ca grosime (pentru a fi mai crocanti se poate intinde mai subtire) si se decupeaza cu paharul sau cu forme de fursecuri, dupa care se pun biscutii intr-o tava pe fundul careia s-a pus hartie de copt. Se dau la cuptor la 170 de grade cam 15-20 de min (se verifica din cand in cand fundul biscuitilor…cand incep sa se rumeneasca inseamna ca s-au facut).

Mancare de legume cu carne
Ingrediente:
  • ½ – 1 Kg carne (eu am pus carne de pasare)
  • 1-2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 dovlecel
  • 500 gr mazare congelata
  • 800 gr rosii proaspete sau conservate (eu am pus suc de rosii)
  • 3 linguri faina integrala de grau
  • patrunjel sau leustean
  • sare dupa gust

         Se curata carnea de grasime si piele, se taie bucati, dupa care se da in clocot de cateva ori. Apoi se spala sub jet de apa rece, se goleste oala cu zeama fiarta de la carne si se spala,  apoi se pune la fiert carnea in alta apa impreuna cu ceapa si ardeiul tocate marunt si se lasa cam 30 min sa fiarba. Apoi se pune mazarea congelata si conopida si se mai lasa cam 20 min sa fiarba, dupa care se adauga si dovlecelul tocat cuburi impreuna cu rosiile. Se ia grasimea (daca e cazul) de deasupra din cand in cand pe tot parcursul fierberii. Apoi se prepara un sos din faina si ½ pahar apa. Se iau 2 polonice din ciorba si se subtiaza sosul(ca sa nu faca cocoloase) facut din faina si tarate, dupa care se toarna toata compozitia in ciorba. Se mesteca din cand in cand pe fund cu o paleta ca sa nu se lipeasca. La sfarsit se pune sarea si verdeata tocata marunt.
Pofta buna!

Supa crema de legume
Ingrediente:
  • 2 cepe
  • 2 dovlecei mici sau unul mare
  • 1 ardei gras
  • 1 conopida mica
  • 800 gr suc de rosii
  • 3-4 linguri faina integrala de grau
  • 50 gr unt (optional)
  • sare dupa gust

         Se pun la fiert ceapa si ardeiul taiate in 4 si se dau in clocot 30 min. Apoi se pun dovleceii taiati cuburi impreuna cu conopida taiata bucati si se mai dau in clocot inca 20 de min. Se scot legumele din supa intr-un bol, se curata de coaja ardeiul, dupa care se dau toate legumele cu blenderul. Terciul rezultat se pune in supa. Apoi se prepara un sos din faina si ½ pahar apa. Se iau 2 polonice din supa si se subtiaza sosul(ca sa nu faca cocoloase) facut din faina si tarate, dupa care se toarna toata compozitia in supa. Se adauga si sarea si se mai fierbe cam 10 min mestecand cu o paleta pe fund din cand in cand ca sa nu se lipeasca, dupa care se stinge focul si se poate adauga untul mestecand in supa pana se topeste.
Pofta buna!

Pilaf de orez cu carne de pui
Ingrediente:
  •  orez basmati 300gr (se gaseste in Kaufland)
  •  un piept si 2 pulpe de pui
  • ardei gras mare
  •  2 cepe
  • sare
  • patrunjel

      Se toaca marunt ceapa si ardeiul si se pun 30 min la fiert cu putina apa. Se da in clocot carnea intr-un vas separat timp de 3-4 minute dupa care se varsa apa rezultata si se spala bine carnea sub jet de apa. Apoi se pun toate ingredientele intr-o oala si se adauga apa cam  1-1.5 litrii. Se incinge pe aragaz compozitia dupa care se da la cuptor la 180 de grade cam 1 ora pana absoarbe orezul apa si bobul este moale. Se serveste cu verdeata pe deasupra.
Pofta Buna!


Galusti Monti
Vezi reteta faza I

Sarmale Monti
Ingrediente:
  • basmati 150-200gr
  • carne de vita sau porc 600gr
  • ceapa 2-3 buc
  • varza murata
  • piper, cimbru, foi de dafin
  • suc de rosii

      Ceapa se taie marunt si se caleste sau se inabusa, se adauga orezul si  se mai lasa putin pe foc. Compozitia aceasta se adauga la carnea tocata (curatata bine de pielite), se condimenteaza si se sareaza putin . Se fac sarmalele , care se aseaza intr-o cratita. Peste ele se pune sucul de rosii, piperul boabe, foile de dafin si crengutele de cimbru si se adauga apa pana sunt acoperite de lichid. Se fierb cam 30 minute pe aragaz, apoi se pun in cuptor pana cand varza este gata. Se mai completeaza din ora in ora cu apa pe masura ce fierbe. Eu le las la cuptor cam 2.5-3 ore ca sa se fiarba bine varza.
Se servesc cu smantana sau iaurt deasupra.
Pofta buna!


Salata de boeuf Monti
Ingrediente:
  • naut uscat sau la conserva 500gr (eu am pus naut la cutie din Kaufland) (optional)
  • fasole verde fina cruda sau congelata 1Kg
  • conopida cruda sau congelata 500gr
  • brocoli crud sau congelat 500gr
  • piept de pui sau curcan 500gr (se poate si fara)
  • morcov crud 500gr
  • gogonele 500gr
  • castraveti la otet (fara zahar) 800gr
  • maioneza (fara zahar sau amidon)
  • mirodenii, piper, lamaie
  • sare

         Se fierb legumele si pieptul de pui (daca e cazul), in cazul nautului uscat se fierbe separat pt ca dureaza mai multe ore. Se prepara maioneza cu putina lamaie si sare dupa reteta clasica dar fara mustar sau cu mustar conform. Gogonelele si castravetii se toaca si scurg usor de zeama inainte de a fi puse in salata.
Se toaca si restul de ingrediente, morcovul se da pe razatoarea mica, si la sfarsit se amesteca cu maioneza si sare dupa gust. Se mai poate adauga si lamaie la sfarsit dupa gust.
Briose cu mere
Ingrediente :
  • 2 mere mai mari
  • 1 pahar de 125ml iaurt (sau orice alt pahar din casa insa si celelalte ingrediente se vor masura cu acelasi pahar)
  • ½ pahar de ulei
  • 3 pahare de faina integrala
  • 3 oua
  • ¾ pahar de fructoz
  • 1 plic praf de copt
  • scortisoara

       Merele se dau prin razatoare, apoi se mixeaza ouale cu fructoza pana isi tripleaza volumul, se adauga iaurtul si se mai mixeaza cam 2-3 minute, apoi se adauga uleiul. Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga la compozitia de mai sus. La sfarsit se adauga merele pudrate cu scortisoara. Se pun hartiutele de briose pentru copt in tava cu formele de briose si se pune umplu hartiutele cu aluat cam trei sferturi . Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 5 minute, dupa care se lasa la 165 de grade timp de 30 de minute sau pana la testul scobitorii.
Pastalopita (reteta de pe culinar)
Ingrediente:
  • 700 gr dovlecei
  • 300 gr telemea
  • 2 oua
  • 5 linguri de orez basmati
  • 70 ml ulei
  • 3 linguri de seminte de coriandru macinat
  • piper
  • sare numai daca branza nu are suficienta sare


Topping : 2 oua si 1 pahar de iaurt

Se dau pe razatoare dovleceii curatati si se lasa la scurs cam 20 de minute.
Se da branza prin razatoare si se amesteca toate ingredientele. Se unge un vas sau o tava cu ulei, se adauga compozitia.
Se prepara toppingul din iaurt si oua si se toarna pe deasupra compozitiei,
Se baga la cuptorul preincalzit la 170 de grade pana se inmoaie bobul de orez.
Orezul se poate fierbe in prealabil 10min si apoi se amesteca toate ingredientele, se pune toppingul si se da la cuptor, in acest fel se face la cuptor mult mai repede.
Dovlecei gratinati (reteta de pe culinar)
Vezi reteta faza I

Retete Montignac faza I ( testate de mine)

Mancare de legume cu carne
Ingrediente:
  • ½ – 1 Kg carne (eu am pus carne de pasare)
  • 1-2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 dovlecel
  • 500 gr mazare congelata
  • 800 gr rosii proaspete sau conservate (eu am pus suc de rosii)
  • 2 linguri faina integrala de grau
  • 2 linguri tarate de ovaz
  • patrunjel sau leustean
  • sare dupa gust
Se curata carnea de grasime si piele, se taie bucati, dupa care se da in clocot de cateva ori. Apoi se spala sub jet de apa rece, se goleste oala cu zeama fiarta de la carne si se spala,  apoi se pune la fiert carnea in alta apa impreuna cu ceapa si ardeiul tocate marunt si se lasa cam 30 min sa fiarba. Apoi se pune mazarea congelata si conopida si se mai lasa cam 20 min sa fiarba, dupa care se adauga si dovlecelul tocat cuburi impreuna cu rosiile. Se ia grasimea (daca e cazul) de deasupra din cand in cand pe tot parcursul fierberii. Apoi se prepara un sos din faina, tarate si ½ pahar apa. Se iau 2 polonice din ciorba si se subtiaza sosul(ca sa nu faca cocoloase) facut din faina si tarate, dupa care se toarna toata compozitia in ciorba. Se mesteca din cand in cand pe fund cu o paleta ca sa nu se lipeasca. La sfarsit se pune sarea si verdeata tocata marunt.
Pofta buna!

Supa crema de legume
Ingrediente:
  • 2 cepe
  • 2 dovlecei mici sau unul mare
  • 1 ardei gras
  • 1 conopida mica
  • 800 gr suc de rosii
  • 2 linguri faina integrala de grau
  • 2 linguri tarate de ovaz
  • 50 gr unt (optional)
  • sare dupa gust
Se pun la fiert ceapa si ardeiul taiate in 4 si da in clocot 30 min. Apoi se pun dovleceii taiati cuburi impreuna cu conopida taiata bucati si se mai da in clocot inca 20 de min. Se scot legumele din supa intr-un bol, se curata de coaja ardeiul, dupa care se dau toate legumele cu blenderul. Terciul rezultat se pune in supa. Apoi se prepara un sos din faina, tarate si ½ pahar apa. Se iau 2 polonice din supa si se subtiaza sosul(ca sa nu faca cocoloase) facut din faina si tarate, dupa care se toarna toata compozitia in supa. Se adauga si sarea si se mai fierbe cam 10 min mestecand cu o paleta pe fund din cand in cand, dupa care se stinge focul si se poate adauga untul mestecand in supa pana se topeste.
Pofta buna!

Pilaf de orez (nu se asociaza cu grasimi)
Ingrediente:
- orez basmati 300gr (se gaseste in Kaufland)
- ardei gras mare
- 2 cepe
- sare
- patrunjel

Se toaca marunt ceapa si ardeiul si se pun 30 min la fiert cu putina apa. Se pune orezul si se adauga apa cam  1-1.5 litrii impreuna cu sarea. Se incinge pe aragaz compozitia dupa care se da la cuptor la 180 de grade cam 1 ora pana absoarbe orezul apa si bobul este moale. Se serveste cu verdeata pe deasupra.
Pofta Buna!


Ciuperci umplute
Ingrediente:
  • 1kg de ciuperci potrivite ca si marime (eu am luat din piata ciuperci champignon)
  • 2-3 cepe
  • 1 ardei capia
  • 50gr cascaval ras
  • verdeturi
  • sare, piper
Se curata ciupercile si coditele si se spala. Se toaca coditele de la ciuperci, ceapa si ardeiul si se calesc sau se inabusa. Se opreste focul si apoi se adauga sare, piper si verdeturi. Se pun ciupercile intr-o tava de aragaz si se umplu cu legumele inabusite. Se dau la cuptor la 180 de grade timp de cca. 45 de min.
Se poate presara pe deasupra lor cascaval.

Galusti Monti
Ingrediente:
  • 2 oua
  • 3 linguri de ulei
  • tarate de ovaz
  • sare ¼ lingurita
Se bat ouale cu sarea dupa care se pune uleiul si mai bat pana se incorporeaza tot uleiul, apoi se adauga tarata pana iese o compozitie mai moale (cam 3 - 4 linguri de tarate la un ou). Se lasa 15 min sa se odihneasca compozitia (se va intari deoarece taratele sug lichidul) dupa care se adauga cu lingura in supa la foc mic. Dupa ce s-au ridicat galustile la suprafata se adauga o cana de apa rece si se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie.

Sarmale Monti
Ingrediente:
  • quinoa 60gr
  • carne de vita 600gr
  • ceapa 2-3 buc
  • varza murata
  • piper, cimbru, foi de dafin
  • suc de rosii
Se spala bine in cateva ape quinoa (pentru a se elimina substanta amara) si se lasa putin la inmuiat.  Ceapa se taie marunt si se caleste sau se inabusa, se adauga quinoa si  se mai lasa putin pe foc. Compozitia aceasta se adauga la carnea tocata (curatata bine de pielite), se condimenteaza si se sareaza putin . Se fac sarmalele , care se aseaza intr-o cratita. Peste ele se pune sucul de rosii, piperul boabe, foile de dafin si crengutele de cimbru si se adauga apa pana sunt acoperite de lichid. Se fierb cam 30 minute pe aragaz, apoi se pun in cuptor pana cand varza este gata. Se mai completeaza din ora in ora cu apa pe masura ce fierbe.
Se servesc cu smantana sau iaurt deasupra.


Salata de boeuf Monti
Ingrediente :
  • naut uscat sau la conserva 500gr (eu am folosit naut fiert la cutie din Kaufland)
  • fasole verde fina cruda sau congelata 1Kg
  • conopida cruda sau congelata 500gr
  • brocoli crud sau congelat 500gr
  • piept de pui sau curcan 500gr (se poate si fara)
  • morcov crud 500gr
  • gogonele 
  • castraveti la otet (fara zahar)
  • maioneza (fara zahar sau amidon)
  • mirodenii, piper, lamaie
  • sare
Se fierb legumele si pieptul de pui (daca e cazul), in cazul nautului uscat se fierbe separat pt ca dureaza mai multe ore. Se prepara maioneza cu putina lamaie si sare dupa reteta clasica dar fara mustar sau cu mustar conform. Gogonelele si castravetii se toaca si scurg usor de zeama inainte de a fi puse in salata.
Se toaca si restul de ingrediente, morcovul se da pe razatoarea mica, si la sfarsit se amesteca cu maioneza si sare dupa gust.

Briose cu mere
Ingrediente :
  • 2 mere mai mari
  • 1 pahar de 125ml iaurt (sau orice alt pahar din casa insa si celelalte ingrediente se vor masura cu acelasi pahar)
  • ½ pahar de ulei
  • 1 si ½ pahare de faina integrala
  • 1 si ½ pahare de tarate de ovaz
  • 3 oua
  • ¾ pahar de fructoza]
  • 1 plic de praf de copt
  • scortisoara
Merele se dau prin razatoare, apoi se mixeaza ouale cu fructoza pana isi tripleaza volumul, se adauga iaurtul si se mai mixeaza cam 2-3 minute, apoi se adauga uleiul. Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga la compozitia de mai sus. La sfarsit se adauga merele pudrate cu scortisoara si se pune aluatul obtinut in forme de briose. Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 5 minute, dupa care se lasa la 165 de grade timp de 30 de minute sau pana la testul scobitorii.

Pastalopita (reteta de pe culinar)
Ingrediente:
  • 700 gr dovlecei
  • 300 gr telemea
  • 2 oua
  • 5 linguri de quinoa
  • 70 ml ulei
  • 3 linguri de seminte de coriandru macinat
  • piper
  • sare numai daca branza nu are suficienta sare
Topping : 2 oua si 1 pahar de iaurt

Se dau pe razatoare dovleceii curatati si se lasa la scurs cam 20 de minute. Quinoa se spala cam un minut sub jet de apa apoi se fierbe cu doua cani de apa cam 5 min, dupa care se acopera vasul pana se umfla quinoa si absoarbe toata apa. Se poate pune quinoa si fara sa se fiarba in prealabil insa va fi nevoie de mai mult lichid.
Se da branza prin razatoare si se amesteca toate ingredientele. Se unge un vas sau o tava cu ulei, se adauga compozitia.
Se prepara toppingul din iaurt si oua si se toarna pe deasupra compozitiei,
Se baga la cuptorul preincalzit la 170 de grade vreo 50 de min.

Dovlecei gratinati (reteta de pe culinar)
Ingrediente:
    • 1.2 kg de dovlecei
    • 350 ml iaurt (eu am folosit iaurt Covalact, atentie sa nu contina lapte praf)
    • 200 gr branza telemea (eu am pus telemea de huedin)
    • 3 catei mari de usturoi
    • 30ml ulei (am pus ulei de samburi de struguri pt ca rezista la temperaturi mari)
    • 200 gr tarate de ovaz
    • 50gr de cascaval ras
    • unt pentru uns vasul de yena
    • sare, piper
Dovleceii se curata, se taie felii pe lungime cam de 5mm grosime, se presara cu putina sare si se lasa acoperiti cam 15minute pentru a-si lasa apa. Branza telemea se rade si se incorporeaza impreuna cu un catel de usturoi tocat in tarate omogenizandu-se bine. Iaurtul de bate cu putina sare, piper, 20ml ulei si restul de usturoi tocat fin.
Se pregateste vasul ungandu-se bine cu unt. Se incinge cuptorul la 180 de grade. Feliile de dovlecei se zvanta cu hartie absorbanta de lichidul in exces si se trec prin iaurt si apoi prin amestecul de tarate si branza astfel incat sa se acopere bine pe toate partile, apoi se aseaza de jur imprejurul vasului intercalandu-se feliile. Deasupra se toarna iaurtul ramas si se stropeste cu restul de ulei de masline. Apoi se pune restul de tarate si branza amestecat cu cascavalul ras. Se da la cuptor pentru 45-55 min pana cand gratinul este bine rumenit.

          M-am gandit sa pun pe blog si meniurile Montignac prin care am reusit eu sa slabesc, fara sa ma infometez si fara sa fac sport. Am avut un surplus cam de 20 kg din care primele 10 kg le-am dat jos in primele 4 -5 luni de dieta, iar restul cam in 6 luni. Inainte sa incep am citit cartea lui Montignac “Mananc deci slabesc”. Apoi, pentru ca aveam foarte multe intrebari am inceput sa citesc pe culinar (forum / Dieta Montignac) sa inteleg mai bine mecanismul. Din luna mai anul acesta am trecut la  Faza II de mentinere, deci de 5 luni de zile  ma mentin ca greutate, mananc aproape de toate (permise in aceasta dieta) si pot spune ca mi s-a imbunatatit si starea de sanatate.
  • FAZA I (faza de slabire) - ca regula de baza se consuma alimente cu IG (indice glicemic)<35 (pentru un ritm mai rapid de slabire) si nu se asociaza alimentele cu IG intre 35 si 50 cu grasimile (acestea se consuma mai rar spre deloc)
MIC DEJUN (poate fi Glucidic ori Protido-Lipidic)
  • Glucidic (fara grasimi)
    • paine Monti sau pesmet WASSA sau Burger (nu conteaza cat la suta are fibre, se gaseste in Kaufland ) cu gem (gem cu fructoza, magiun de topoloveni ) si branza de vaci degresata (< 0.5% grasime). Eu mancam la o masa cam 2 buc de pesmet sau paine monti cu gem (painea pentru ca eu am fost foarte prevazatoare se face cu 500 gr faina integrala, 500gr tarate de ovaz, drojdie, sare si apa pana se leaga aluatul. Se poate adauga si gluten pentru a imbunatati textura painii)
    • iaurt degresat/ lapte dulce degresat (<0.5% grasime) sau ceai cu fulgi de ovaz (si eventual cateva prune / smochine / caise uscate puse pe deasupra). Eu imi puneam la  un pahar de iaurt cateva linguri de fulgi de ovaz si cateodata si o lingurita de gem de fructe de padure cu fructoza. daca se foloseste caiul se indulceste acesta cu fructoza sau stevia. ATENTIE ! Lactatele degresate nu sunt prea sanatoase asa ca pe cat posibil evitati-le. De asemenea in funtie de fiecare organism este bine ca, cantitatea de lactate pe zi sa fie pana in 200 grame.
sau
  • Protido - Lipidic (cu grasimi)
    • iaurt integral cu tarate de ovaz (si cateva migdale sau caise uscate taiate pe deasupra), Taratele le-am luat din plafar dar acum au inceput sa se gaseasca si in magazinele specializate de panificatie, se poate pune si fructoza dupa gust sau o lingurita de gem cu fructoza (fructoza o iau din farmacie sau plafar), insa eu il prefer simplu
    • ardei gras cu branza (de vaci grasa sau slaba, cas, telemea sau cascaval) si un ou fiert (cateodata), se poate manca orice leguma cruda cu branza si oua
    • ceai verde neindulcit (se fierbe apa si apoi se lasa 3 min sa se raceasca dupa care se pune o lingurita de frunze de ceai la o cana de apa si se lasa cam 10 min acoperit), se poate si indulcit cu fructoza, dar de preferat simplu
GUSTARE (o luam dimineata cu o ora, o ora si jumatate inainte de masa de pranz)
    • un mar / o para / o portocala (se poate manca orice fruct cu IG <35 daca doriti sa slabiti mai repede sau cu IG < 50 daca nu aveti prea mult de slabit. Daca mergeti pe varianta 2 si urmeaza o masa protido-lipidica lasati minim 1 ora pana la masa)
PRANZ / CINA (eu aveam o masa principala pe zi cu 2 feluri de mancare, in timpul saptamanii era seara pe la 18.00 dupa job, iar in weekend era la pranz) – serveam de obicei meniu lipidic
  • GLUCIDIC (fara grasimi)
          Primul fel de mancare :
    • supa / ciorba de legume (taraneasca sau de rosii, sau fasole) - fara ulei sau orice alta grasime (carne sau ou), fara radacinoase, fara fidea sau orez alb. Eu am facut ciorbe cu ceapa, dovlecei, rosii, ardei, fasole verde, conopida sau alte legume permise care va plac; ciorbe de fasole uscata cu ceapa, usturoi, cimbru, rosii si sare dupa gust; ciorbe de varza facuta cu ceapa, rosii, ardei, patrunjel verde (se pot face multe retete combinand diverse legume permise, o sa pun mai jos si linkul catre lista de alimente permise, lasati-va imaginatia sa zburde)
          Al 2-lea fel de mancare ( un fel de mancare din cele de mai jos)
    • mancare de mazare verde(proaspata sau congelata) sau galbena (piureul din mazare gaklbena mi se pare super), sau de linte, de naut (la conserva sau uscat), de fasole verde sau fasole uscata facute fara grasimi cu ceapa, usturoi, rosii, verdeata, si sare servita alaturi de peste la gratar (grasimile din peste sunt singurele acceptate la meniul glucidic) insa nu foarte des
    • ciulama de ciuperci sau ciuperci umplute cu salata de legume crude (fara ulei)
    • salata de legume crude fara ulei (rosii cu castraveti si ceapa, varza, morcovi, telina, etc)
si din cand in cand
    • orez basmati / integral (basmati se gaseste in Kaufland, Mega sau alte magazine mai mari) cu putina sare fiert in apa 3 minute si lasat 30 min acoperit. Ca si garnitura mi-am facut sos de rosii cu diverse legume.
    • paste integrale (la Mega Image se gasesc Barilla) sau spaghete din grau dur cu sos de rosii si ciuperci (fara ulei). Se poate adauga ton sau sardina la conserva in suc propriu (fara ulei adaugat) din cand in cand. 
sau
  • LIPIDIC (cu grasimi)
          Primul fel de mancare:
    • supa sau ciorba (orice fel din cele pe care le faceati si pana acum, dar fara radacinoase, orez alb, fidea) Am adaptat orice reteta de ciorba ca sa fie fara cele mentionate, dar am pus si oua, smantana, carne, etc
    Al 2-lea fel de mancare (unul din cele de mai jos)

    :


      • carne slaba de pui sau vita sub diverse forme (fiarta, prajita, la gratar, la cuptor) cu salata de legume crude
      • mancare de legume(varza, mazare, linte, fasole,legume cu IG<35) cu carne
      • ardei / dovlecei umpluti cu carne (la care in loc de orez alb am pus quinoa (se gaseste in plafar) sau faina de linte + ou)
      • salata de cruditati si omleta din 2 oua servita cu branza telemea si cascaval
      • salata de vinete / conopida cu maioneza
      • pizza (blatul se va face din faina integrala + tarate de ovaz in proprotie egala 1:1 la greutate)
      • sarmale cu orez salbatic sau quinoa si carne de vita si pasare slaba
    DESERT
      • ciocolata cu peste 70% cacao (fara umpluturi), eu am mancat Heidi cu 85% cacao si Kandia cu 75% cacao  
    sau
      • budinca de tarate de ovaz ( se pun tarate, apa, fructoza dupa gust si o jum de lingurita de cacao intr-un vas si se fierb pana se inmoaie taratele. Se pot adauga si arome ca de exemplu scortisoara)
    Seara inainte de culcare daca mi se mai facea foame mai ciuguleam cateva migdale (sunt singurele seminte la care grasimile nu se asimileaza conform lui Monti) .
    - FAZA II (de mentinere) - ca regula de baza se consuma alimente cu IG (indice glicemic)<50 la fel ca si in faza I insa  se pot asocia alimentele cu IG intre 35 si 50 cu grasimile, este mult mai permisiva.

    Pentru tabelul cu indicii glicemici cea mai buna sursa e site-ul oficial Montignac:

    sau varianta tradusa :

    Cartile lui Michel Montignac se pot descarca de pe culinar.

    0 comments :